AlomHistorisch
Terugblikken om vooruit te komen


Zandsculpturen Garderen & AlomHistorisch

Sinds januari 2022 werkt AlomHistorisch samen met Zandsculpturen Garderen. 


Op het terrein van Zandsculpturen Garderen (voorheen Het Veluws Zandsculpturenfestijn) is doorlopend een tentoonstelling met meer dan 100 zandsculpturen te zien. De beelden van zand zijn levensgroot, hebben enorm veel details en zijn gemaakt door kunstenaars uit binnen- en buitenland. Ieder jaar wordt er een nieuw thema gekozen, zodat de zandsculpturen samen een verhaal vertellen. 


Voor het seizoen 2022-2023 was dit thema 'Vaderlandse Geschiedenis'. AlomHistorisch verzorgde de teksten op de informatieborden naast de sculpturen, zodat het verhaal historisch gezien klopte en de looproute een duidelijke tijdlijn volgde. Het ontwerp van de borden was van Maxim Gazendam, Jeroen Advocaat en Erik van Ee. Scroll naar beneden op deze pagina voor een indruk.


Ook voor het komende seizoen 2024-2025 worden de teksten op de informatieborden naast de sculpturen door AlomHistorisch geschreven. Het nieuwe thema wordt "De Wondere Wereld van Boeken".  De deuren openen naar verwachting half maart 2024.




2024-2025: De Wondere Wereld van Boeken

Het nieuwe seizoen bij Zandsculpturen Garderen zal geheel in het teken staan van het geschreven woord. Wie de tentoonstelling bezoekt, maakt een reis langs de belangrijkste boeken en verhalen uit de geschiedenis. De hoofdpersonen uit een groot aantal bekende literaire werken worden in zand weergegeven. De zandsculpturen brengen daarmee herinneren naar boven aan verhalen die iedereen kent. Sprookjesfiguren zijn zeer herkenbaar, maar bezoekers komen ook oog in oog te staan met ‘verloren vrienden’ zoals Dik Trom, Pietje Puk en de schippers van de Kameleon. En internationale klassiekers als Pippi Langkous en Donald Duck zijn ook van de partij.


Verder worden er verschillende soorten boeken afgebeeld in zand. In iedere nieuwe ruimte wordt een ander genre behandeld. Want het geschreven woord omvat naast avonturenverhalen voor jongeren natuurlijk ook romans en non-fictie voor volwassenen. Schoolboeken, kookboeken en handleidingen hebben weer een geheel andere functie. En onder welke categorie valt een ouderwets telefoonboek? Eigenlijk lezen we de hele dag door.


De tentoonstelling bevat veel informatie over boeken door de eeuwen heen. Zo leert de bezoeker meer over de eerste geschriften, de boekdrukkunst en Nederlandse literatuurprijzen. De zandsculpturen laten zien dat het lenen van een boek bij de bibliotheek vroeger anders ging dan nu. Nieuwe technologie heeft nieuwe mogelijkheden gebracht om verhalen te vertellen. Denk maar aan e-readers of audioboeken. Of je nu een echte boekenwurm bent of juist minder vaak leest, in Garderen wordt het sowieso een literair feest der herkenning!




2022-2023: Vaderlandse Geschiedenis

Omdat er bij ieder zandsculptuur een informatiebord hoorde, zijn er dus ook meer dan 100 borden gemaakt. Het werd de bezoekers duidelijk hoe ons land eruitzag tijdens de prehistorie en wat er gebeurd is toen de Romeinen kwamen. Vervolgens voerde de looproute langs de opkomst van het christendom (en hoe moeizaam dat soms verliep in ons land). Vervolgens kwamen ridders, kastelen en de builenpest aan bod. Daarna werd er aandacht besteed aan de opkomst van steden en het opbloeien van de Hanze. De Tachtigjarige Oorlog werd van begin tot eind in zand uitgebeeld en ook de Gouden Eeuw werd uitgelegd. Uitvindingen uit de vroegmoderne tijd en de Franse Tijd volgden. Uiteraard waren ook alle Nederlandse koningen van de partij, beginnende met Lodewijk Napoleon (het broertje van keizer Napoleon!) en eindigend met het huidige koningshuis. Tussendoor werden er lokale historische figuren uitgelicht. Van Jan van Schaffelaar tot aan Annie M.G. Schmidt en van Multatuli tot aan Willem Drees. De tentoonstelling vormde zowel een feest der herkenning als een opfrissing voor het geheugen wat betreft de geschiedenis van Nederland. Hieronder ziet u een selectie van de tekstborden die naast de zandsculpturen hebben gestaan.